23/03/2015 - Beslissen voor het komende miljoen jaar. Bron: Karel Verhoeven -De Standaard 21 maart 2015


Al jaren worden we er zachtjesaan op voorbereid dat het een onvermijdelijke maar toch redelijke oplossing is. De beslissing die het Niras, de nationale instelling die het radioactieve afval beheert, nu van de regering vraagt is de facto een formaliteit. We kunnen nog wat dralen, maar we hebben geen andere keuze dan het hoogradioactieve afval te begraven. Na dertig jaar onderzoek concludeert het Niras dat dit een veilige optie is. Zonder te knipperen met de ogen zal de regering een beslissing nemen die goed moet blijken voor het komende miljoen jaar. Zo lang blijven het plutonium, americium, neptunium en curium gevaarlijk die we in een kleilaag op 220 meter diepte begraven. Die tijdsdimensie gaat elk rationeel denken te boven. De homo sapiens ontstond 200.000 jaar geleden.

Het idee om afval te begraven, stamt uit een ander tijdperk

Het idee om afval te begraven (het Niras gebruikt consequent het zachtere woord ‘bergen’) stamt uit een ander tijdperk. Dat van de jaren zestig en zeventig, toen we afval ook gewoon in zee dumpten. We hadden een slordiger relatie tot de aarde. Het blijft een verbluffende tour de force van de kernlobby dat ze het draagvlak gecreëerd hebben voor een industrie die levensgevaarlijk afval afscheidt waar we geen weg mee uit kunnen. Het vooruitgangsoptimisme voedde de droom van een afvalloze kernenergie.
Helaas. Stabiele, elastische en ondoordringbare kleilagen zijn dan ons beste alternatief.

De beslissing om geologisch te bergen is een mijlpaal in het Belgische kernenergieprogramma. Ze zet een groot project voor de volgende eeuw in gang. Een locatie moet gekozen waar tegen 2025 een mijn opent. Een minstens tien kilometer lang gangenstelsel wordt uitgegraven. De berging van de duizenden vaten hoogradioactief afval kan in 2035 beginnen. Tot tachtig jaar moet dat eerst bovengronds afkoelen. Van dat afval zijn we dus niet snel af.

Hoe langer de kerncentrales openblijven, hoe groter bovendien de afvalberg. Iets wat zelden ter sprake komt bij het debat over het verlengen van de kernuitstap. Zoals ook de prijs van de berging tot nu toe geen factor was. Electrabel heeft zo’n drie miljard euro opzij gezet. Dat is wellicht te weinig. Hoe sneller de regering beslist, hoe sneller het Niras een reële schatting kan maken. Zolang Doel 1 en 2 openblijven, kan het fonds dan tenminste verder gespijsd. Maar het valt te vrezen dat de belastingbetaler tientallen jaren na het doven van de laatste reactor nog een flinke factuur betaalt voor dat historisch afval. De hele saga met afval maakt in elk geval duidelijk dat een avontuur met nieuwe kerncentrales in België maatschappelijk nog voor een hele tijd ondenkbaar is. Mocht iemand ooit nog het financiële risico en het veiligheidsrisico durven aan te gaan


‹‹Terugkeren


Nieuws

Vlaamse regering keurt plan goed voor uitrol digitale meter
Elk huis krijgt digitale meter - De Standaard 3 feb 2017
Milieubijdrage voor fotovoltaÔsche zonnepanelen (milieubijdrage PV)

Meer nieuws


Klanten VertellenLees hier wat onze klanten vertellen over onze diensten.

Lees meer

VoorstellingPartners

Accreditaties

Lidmaatschap